Закупівлі продуктів харчування: коротко про важливе

230
Часто-густо освітньому закладу потрібно провести закупівлю тих чи ти продуктів харчування. І справа ця дуже серйозна, адже від якості придбаних продуктів залежить здоров’я дітей. Тож розповімо, на що слід звернути увагу під час проведення таких закупівель.

Під час закупівлі продуктів харчування постачальник має поставити замовнику товар, який відповідає всім вимогам якості.

Так, вимоги, яким мають відповідати ті продукти, які заявляються в торгах, урядовці прописали в цілій низці документів. Якщо говорити про дитяче харчування та харчування в школах, то продукти мають відповідати:

  • Закону України «Про дитяче харчування» від 14.09.2006 №142-V (далі Закон про дитяче харчування);
  • Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР;
  • наказу МОЗ, МОН «Про затвердження порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах» від 01.06.2005 № 242/329;
  • постанови КМУ «Про затвердження  норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та выдпочинку» від 22.11.2004. № 1591;
  • Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів (ДСанПіН 5.5.2.008-01), затвердженим постановою Головного державного санітарного лікаря України від 14.08.2001 № 63;
  • Санітарним правилам для підприємств громадського харчування (СанПин 42-123-5777-91), затвердженим постановою Головного державного санітарного лікаря СРСР від 19.03.1991.

Це ті положення, які замовнику варто включити в проект договору про закупівлю, оприлюднений разом із тендерною документацією.

На що ще потрібно звертати увагу при закупівлі продуктів харчування?

Закупівлі продуктів харчування: вимоги до матеріально-технічної бази

Частина перша статті 16 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII передбачає: замовник вимагає від учасників подання ними документально підтвердженої інформації про їх відповідність кваліфікаційним критеріям.

Одним із кваліфікаційних критеріїв, які може встановлювати замовник, є наявність обладнання та матеріально-технічної бази. І цей критерій вартує особливої уваги у разі закупівлі продуктів харчування.

Під час проведення процедури закупівлі радимо передбачити подання учасником документального підтвердження наяності матеріально-технічної бази для продуктів харчування, а саме:

  • довідки у довільній формі про наявність складських приміщень та умов зберігання складських продуктів.

Це, наприклад, можуть бути копія перевірки складських приміщень за останні 6 місяців, чинний на момент укладання договору про закупівлю договір оренди складських приміщень (якщо в учасника немає власних складських приміщень);

  • довідки у довільній формі, яка повинна містити інформацію про наявність власних або орендованих спеціалізованих транспортних засобів, якими учасник виконуватиме постачання предмета закупівлі, разом з довідкою про санобробку на кожен з наведених транспортних засобів.

За відсутності власного спеціалізованого автотранспорту копія договору про оренду автотранспортного засобу, чинного на момент укладання договору про закупівлю.

Варто наголосити, що у разі закупівлі продуктів харчування особливе значення має можливість учасника поставити товар з урахуванням терміну придатності цього товару. Якщо йдеться про закупівлю, наприклад, м'яса охолодженого або масла, молока, то такі продукти харчування мають бути обов’язково доставлені у транспортному засобі, що містить холодильну камеру, яка забезпечить необхідний для збереження таких продуктів температурний режим.

Варто передбачити в проекті договору про закупівлю, аби транспортний засіб, який вказаний в умовах тендерної документації, обов’язково мав бути застосований під час виконання договору про закупівлю.

До того ж у документах, якими супроводжується постачання продуктів харчування, має бути вказаний термін придатності, до якого ці продукти харчування повинні бути використані.

Часто в умовах тендерної документації замовники прописують, що термін придатності з моменту, коли відбулася поставка, має становити не менше 80% (ви можете відсотки самостійно встановлювати) до кінцевої дати споживання відповідного товару.

Закупівлі продуктів харчування: вимоги до кваліфікації працівників

Важливими також є умови в частині кваліфікації працівників, що слід враховувати в умовах тендерної документації. Оскільки спосіб документального підтвердження такої умови замовник визначає сам, радимо від постачальника вимагати:

  • довідку в довільній формі про наявність працівників необхідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід для виконання умов договору;
  • копії санітарних книжок водія та експедитора з відмітками результатів медичного огляду.

Допускається надання особової медичної книжки за новою формою №1-ОМК для первинної медичної документації разом з медичною картою огляду. Це дасть змогу визначити спроможність працівників постачальника за станом здоров’я займатися відповідним видом діяльності.

Отже, щоб надалі під час виконання умов договору про закупівлю не мати запитань з боку органів контролю, варто вимагати від постачальника надання санітарних книжок експедитора та водія основних осіб, які виконують поставку продуктів харчування.

Також під час закупівлі продуктів харчування варто застосувати такий кваліфікаційний критерій, як досвід виконання умов подібних договорів.

Тут варто в умовах тендерної документації врахувати таке.

За законодавством замовник має право просити підтвердження виконання не більше одного аналогічного договору (якщо попросити наявність двох і більше договорів це може бути розтлумачено Антимонопольним комітетом України як дискримінаційна умова) і, звичайно, копії документів, які підтверджують його виконання у вигляді відгуку або накладних на поставку відповідного товару. 



Ваша персональна добірка.

    Підписка на статті

    Підпишіться на розсилку, аби не прогавити жодної важливої та цікавої статті. Це БЕЗПЛАТНО. З нашою допомогою працювати легше!

    Освітні заходи

    Освітні заходи

    Отримайте нові знання

    Взяти участь

    Інтернет-магазин

    Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями

    Скористайтеся найбільш вигідними пропозиціями з передплати і станьте читачем тижневика «Головбух:БЮДЖЕТ» та журналів «Головбух: Праця та зарплата» і «Держзакупівлі» просто зараз

    Живе спілкування з редакцією












    © Головбух: Бюджет, 2017. Усі права захищено
    Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів порталу, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції порталу

    Тижневик «Головбух: Бюджет», свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації КВ № 14859-3830Р від 29.01.2009

    Журнал «Держзакупівлі», свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації КВ № 18739-7539Р від 14.02.2012

    Журнал «Головбух: праця та зарплата», свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації КВ № 14961-3933 ПР від 05.03.2009

    
    • Ми в соцмережах
    Коте теж здивований, але…


    він знає, що зареєструється і скачає файли.
    57 секунд на реєстрацію – і Ви теж зможете скачувати необхідні документи, форми, зразки тощо



    У мене є пароль
    нагадати
    Пароль надіслано на пошту
    Ввести
    Я тут вперше
    на реєстрацію знадобиться лише 57 секунд
    Введіть ел. пошту або логін
    Неправильний логін або пароль
    Неправильний пароль
    Введіть пароль
    Oops!.. Але публікацію можуть бачити лише зареєстровані користувачі



    Приділіть лише 57 секунд реєстрації – і читатимете статті, актуальні запитання та відповіді на них


    У мене є пароль
    нагадати
    Пароль надіслано на пошту
    Ввести
    Я тут вперше
    на реєстрацію знадобиться лише 57 секунд
    Введіть ел. пошту або логін
    Неправильний логін або пароль
    Неправильний пароль
    Введіть пароль